North Campus Dining Hall


Winston-Salem, North Carolina

Project Owner: Wake Forest University

Designer: Hanbury Evans Wright Vlattas + Company

The owner-designer-builder team talked with end users of the dining hall, including dining staff and students, about how the building could be best utilized. The team reconfigured kitchen equipment and researched costefficient equipment substitutes, saving approximately $1.65 million - 15 percent - on the dining hall alone. This savings enabled the University to add a laminated glass solar panel system to shade the outdoor dining area while providing up to 10 kilowatts of power.

In keeping with the University's goal of making the dining hall a LEED® Gold-certified, zero-waste facility, building materials were chosen based on their recycled content, local production, durability, affordability, and consistency with campus standards. Blum recycled almost 90 percent of all construction waste and met targets of using materials of at least 20 percent recycled content. In an especially innovative initiative, wood from trees that had been cleared to make way for the new buildings was sent to local craftsmen to be made into four interior benches for the dining hall. As construction drew to a close, the temporary asphalt road was ground up and recycled for use under permanent roadways.

Blum Construction worked as a trusted advisor and true building partner to the University and its designers, successfully completing the entire project below budget and on time within a tight footprint on an occupied campus. Blum credits exceptionally close teamwork, including facilities supervisors and end user groups, from the very beginning.


Start a Conversation